Blog

Tot ce vrei sa stii despre administrarea unui imobil

Cata caldura platesc cei debransati de la sistemul de incalzire centralizat si de ce?

Un subiect de disputa des intalnit in asociatiile de proprietari in care exista apartamente debransate de la sistemul centralizat de incalzire este refuzul acestora de a mai plati ceva la incalzire. In cel mai bun caz, cand acestia accepta ca ar datora, totusi, ceva, de obicei suma afisata pe liste li se pare prea mare. Si de  multe ori au dreptate.

Obligatia de a plati la consumul comun de incalzire a celor care s-au debransat vine din faptul ca tevile comune trec prin apartamentele lor. Sigur ca nu si-au dorit acest lucru si spun: “Luati-va tevile de la mine din apartament! Eu nu am nevoie de ele! As putea sa va cer chirie pentru ca tevile voastre trec prin casa mea”. Insa acest lucru este, practic, imposibil. Gazduirea tevilor comune in apartamente este una din “placerile” vietii la bloc. In momentul in care ai acceptat sa locuiesti intr-un bloc, ti-ai asumat tot pachetul: partile comune, zgomotele si indiscretiile vecinilor, eventualele inundatii ale vecinilor de sus, etc.

Odata impacati cu ideea ca au ceva de plata la incalzire, distribuirea cheltuielilor trebuie facuta cat mai corect. Incepând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în condominiile unde sunt montate repartitoare de costuri se va face conform Normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, publicat în M.O. nr. 501 din 20 iulie 2010.

Cheia unei repartizări echitabile a consumului de energie termică între diferitele categorii de consumatori (din apartamente cu sau fără repartitoare sau apartamente cu centrale termice individuale),  constă în determinarea cât mai corectă a cotei procentuale care se ia în calcul la stabilirea consumului comun (SET = suprafata echivalenta termic).

In acest sens, principalele responsabilități ale asociației de proprietari:

  1. predarea inventarului de conducte, coloane de distribuție și corpuri de încălzire aflate în proprietatea comună către firma de repartitoare pentru determinarea SET;
  2. asigurarea integritatii repartitorului comun.

Problemele tehnice privind montarea repartitorului comun, precum și cele legate de complexitatea  formulelor din Norma tehnică sunt numai în sarcina prestatorului.

Aşa cum într-un bloc fără repartitoare, cota procentuală se determină ca raport între SET spaţii comune şi SET total, în mod similar, în blocul cu repartitoare, cota procentuală se poate determina în modul cel mai transparent şi exact, ca raport între numărul de unităţi de consum înregistrate de repartitorul montat în spaţiile comune şi numărul total de unităţi înregistrate de toate repartitoarele din bloc.

Această metodă, menită să aplaneze neînţelegerile dintre proprietari, se poate aplica numai dacă se determină suprafaţa echivalentă termic din spaţiile comune, sarcină care revine firmei de repartitoare şi nu asociaţiei de proprietari.

Pentru determinarea acestei suprafeţe, asociaţia de proprietari trebuie să întreprindă o singură acţiune, cu un efort minim şi fără cheltuieli nejustificate, respectiv să predea firmei de repartitoare un inventar cu lungimi, diametre, izolaţii termice existente ale conductelor, coloanelor de distribuţie şi corpurilor de încălzire din spaţiile comune (subsol, casa scării, uscătorii, spălătorii), precum şi a coloanelor de distribuţie cu sau fără izolaţie termică ce trec prin apartamente (art. 39 din Normă).  Acest inventar poate fi făcut relativ simplu de către administratorul asociaţiei de proprietari  într-un timp scurt, de cel mult 2-3 zile.

Practic, asociaţia de proprietari nu trebuie să ia decizii, să hotărască sau să înveţe formule, ci doar să facă inventarul fizic al instalaţiilor de încălzire din spaţiile comune şi să asigure montarea unui singur repartitor în aceste spaţii.

In condominiiile în care asociaţia nu a reușit să facă acest inventar se vor aplica cotele procentuale fixe pentru partile comune de 30% din consumul total in lunile decembrie, ianuarie si februarie si 50% din consumul total in celelalte luni in care se furnizeaza agent termic.

Ceea ce se modifică într-un bloc cu repartitoare este doar ponderea consumului comun din consumul total al imobilului, în funcţie de economiile pe care le realizează apartamentele în fiecare lună din sezonul de încălzire.  Astfel, doar nivelul cotelor procentuale din consumul total al blocului, necesar determinării consumului comun, diferă de la o lună la alta, fără ca prin aceasta să se mărească cantitatea de energie termică ce i-ar fi revenit fiecărui proprietar.

 

Scrie un Comentariu!

Pachetul "Basic"

Ati ales pachetul "Basic" la pretul de 9 RON/apartament/luna. Va rugam sa completati detaliile de mai jos:

* Prenume

* Nume

* Adresa Email

* Telefon

Adresa imobilului

* Numarul de apartamente

Alte detalii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

×
Pachetul "Standard"

Ati ales pachetul "Standard" la pretul de 12 RON/apartament/luna. Va rugam sa completati detaliile de mai jos:

* Prenume

* Nume

* Adresa Email

* Telefon

Adresa imobilului

* Numarul de apartamente

Alte detalii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

×
Pachetul

Ati ales pachetul "Complet" la pretul de 14 RON/apartament/luna. Va rugam sa completati detaliile de mai jos:

* Prenume

* Nume

* Adresa Email

* Telefon

Adresa imobilului

* Numarul de apartamente

Alte detalii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

×
Oferta Personalizata

Pentru a va trimite o oferta personalizata, va rugam sa completati urmatoarele campuri:

Prenume

Nume

Adresa Email

Telefon

Adresa imobilului

Numarul de apartamente

Detalii

Toate campurile sunt obligatorii

×
Copyright ©2013 AdministrareImobileBlocuri.roWebsite creat de SEO Pro Romania