Blog

Tot ce vrei sa stii despre administrarea unui imobil

Scapa de Diferenta intre Contoarele Individuale si Contorul General

Contor apaUnul dintre principalele motive de discordie din asociatiile de proprietari, generator de discutii aprinse la bancuta din fata blocului, este diferenta mare care se constata  intre suma citirilor contoarelor individuale si citirea contorului central al distribuitorului de apa.

Sunt blocuri la care aceasta diferenta ajunge la 50% din cantitatea apei contorizate.

In cazul in care in bloc exista si apartamente necontorizate, cei contorizati (care, de obicei, sunt mai multi) sustin sus si tare ca diferenta de apa trebuie pusa la plata acestora. Se ajunge astfel la aberatii, incat cei necontorizati platesc cate 10mc de apa/persoana, in timp ce in apartamentele contorizate, prin metode de magie doar de ei cunoscute, 3-4 persoane reusesc sa consume numai 2-5mc. Impreuna! Cei necontorizati se supun, neavand nici o dovada despre consumul lor, si toata lumea se linisteste iar diferentele apar in continuare, luna de luna.

Ar trebui sa se tina, oricum, cont de faptul ca exista un consum maxim posibil pentru apartamentele necontorizate: 5,1mc apa rece/persoana/luna si 3,3mc apa calda/persoana/luna).

Mai neplacut este, insa, in blocurile unde toate apartamentele sunt contorizate! Cui sa ii fie pusa in carca diferenta de apa?! Nu ramane decat sa fie impartita intre toti proprietarii, proportional cu consumul. Normal ca si aici castiga tot vrajitorii care reusesc sa “economiseasca” apa.

In acest caz, totusi, lumea incepe sa se impacienteze si sa caute o solutie pentru aducerea consumului mai aproape de adevar.

E posibil sa existe o defectiune la contorul general, asa ca trebuie depusa o solicitare pentru a fi verificat. Ce-i drept, in Bucuresti, Apa Nova nu se va misca sa verifice contorul decat daca se depune o garantie de 950lei. Suma va fi restituita asociatiei daca se va constata vreo defectiune la contor, dar nu se va restitui daca acesta va fi considerat in stare buna de functionare.

Odata stabilit ca nu exista o defectiune la contorul general, trebuie sa se tina cont de nuanta pe care o subliniaza distribuitorii de apa si Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice din Ministerul Administratiei si Internelor: avand in vedere diferenta de clasa de precizie intre aparatele care sunt instalate in apartamente si contoarele generale ale blocurilor, aparatele individuale nu masoara, de fapt, metri cubi de apa ci unitati (sunt adimensionale). Ele nu sunt considerate contoare, ci repartitoare de costuri. Asa cum ne indica aceasta denumire, ele au rolul de a stabili raportul in care se imparte consumul facturat de catre distribuitorul de apa intre consumatorii din imobil.

Exista, totusi, niste detalii care pot fi verificate pentru a se stabili, intr-adevar, proportia corecta:

  • citirile repartitoarelor de costuri individuale trebuie facute, daca se poate, in aceeasi zi in care se face citirea contorului general (sau cat mai aproape de acest moment);
  • trebuie verificata instalatia comuna a blocului pentru a se depista eventualele pierderi de apa. Chiar daca nu exista scurgeri vizibile, se vor inchide robinetii coloanelor verticale din bloc si se va urmari contorul general daca inregistreaza, totusi, vreun consum. In cazul in care contorul nu inregistreaza nimic, inseamna ca nu exista scurgeri pe instalatia comuna, dar daca inregistreaza ceva, trebuie cautata in continuare  scurgerea si efectuata reparatia necesara.
  • administratia blocului va face verificari periodice ale citirilor furnizate de catre proprietari (mai ales ale celor care inregistreaza un consum neverosimil de mic). Acest lucru trebuie discutat in cadrul Adunarii Generale, cu scopul de a obtine aprobarea acesteia pentru ducerea la indeplinire a aceastei actiuni (scopul comun al proprietarilor este de a regla problema consumului de apa, pentru a se inlatura fraudele si defectiunile). Se vor verifica, de asemenea, instalatiile interioare pentru a se depista eventualele pierderi din cauza scurgerii permanente a apei in toaleta sau a neinchiderii complete a robinetilor. Aceste scurgeri, avand un debit mic, nu sunt sesizate de catre repartitorul de costuri din apartament din cauza clasei sale de precizie slaba, dar debitul cumulat al tuturor acestor pierderi este inregistrat de catre contorul general al blocului, acesta avand o clasa de precizie mai buna.
  • contoarele individuale trebuie sa fie montate corect, în poziţie orizontală fără să existe coturi înainte şi după contor. Montarea greşită a contoarelor individuale determină erori de 10-20%.
  • contoarele individuale trebuie verificate metrologic si, in cazul in care se depisteaza o functionare incorecta, trebuie schimbate.

Daca toate acestea au fost verificate si diferentele mari persista, mai ramane doar “factorul uman”. Aici nu mai poate face nimic asociatia. Fiecare proprietar este obligat sa isi intretina instalatiile sanitare in buna stare pentru a evita pierderile de apa si sa nu apeleze la metodele “istete” de “economisit apa”.

Daca toate aceste recomandari sunt indeplinite, conform experientei noastre in administrarea imobilelor, diferenta dintre suma consumurilor individuale citite pe contoare si consumul inregistrat de contorul general va scadea considerabil, incadrandu-se in marja de 10%, considerata acceptabila.

Adresa ANRSC privind Contoarele Individuale

Scrie un Comentariu!

Pachetul "Basic"

Ati ales pachetul "Basic" la pretul de 9 RON/apartament/luna. Va rugam sa completati detaliile de mai jos:

* Prenume

* Nume

* Adresa Email

* Telefon

Adresa imobilului

* Numarul de apartamente

Alte detalii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

×
Pachetul "Standard"

Ati ales pachetul "Standard" la pretul de 12 RON/apartament/luna. Va rugam sa completati detaliile de mai jos:

* Prenume

* Nume

* Adresa Email

* Telefon

Adresa imobilului

* Numarul de apartamente

Alte detalii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

×
Pachetul

Ati ales pachetul "Complet" la pretul de 14 RON/apartament/luna. Va rugam sa completati detaliile de mai jos:

* Prenume

* Nume

* Adresa Email

* Telefon

Adresa imobilului

* Numarul de apartamente

Alte detalii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

×
Oferta Personalizata

Pentru a va trimite o oferta personalizata, va rugam sa completati urmatoarele campuri:

Prenume

Nume

Adresa Email

Telefon

Adresa imobilului

Numarul de apartamente

Detalii

Toate campurile sunt obligatorii

×
Copyright ©2013 AdministrareImobileBlocuri.roWebsite creat de SEO Pro Romania